זה לא סוד שאני מבלה ימים ושבועות ביוטיוב, אבל אני לא חושבת שאי פעם יצא לי לדבר עם מישהו על מי שהיא אולי האדם האהוב עליי בפלטפורמה הזו, בגלל שהסיבות שהיא כל כך מרגשת אותי הן משהו שאני יכולה להסביר רק בכתב ובאריכות. אאורי קאנאנן (Aurikatariina) היא בחורה צעירה מפינלנד שיש לה תחביב קצת משונה: היא אוהבת לנקות, ובזה עוסק הערוץ שלה. יש הרבה ערוצי יוטיוב שעוסקים בניקיון, משטיחים עד גגות. המשיכה עבור הצופים לא שונה משל ערוצים שעוסקים בסריגה או בשיפוצים – כיף לצפות בתהליך שההתקדמות בו נראית לעין ובסופו יש תוצאה נעימה ומועילה. אבל מכיוון שעבור רוב האנשים ניקיון הוא לא משהו שעושים אם לא חייבים או מקבלים על זה כסף, הרבה מהערוצים בנושא הם כאלה ששייכים למה שנקרא תרבות ה-hustle (צעירים, אמריקאים ברובם, שמשקיעים את כל זמנם בעשיית כסף בעיקר דרך יוזמות פרטיות). בניגוד אליהם, אאורי פשוט ממש נהנית לנקות, ולכן היא מנקה בחינם בתים של אנשים שמצויים במשבר כלשהו. בהתחלה היא עשתה את זה בסופי שבוע, אבל היום ההכנסה שלה מגיעה מהרשתות החברתיות, והיא אף פעם לא גובה תשלום מהאנשים שאת הבתים שלהם היא מנקה. אפשר לטעון שזו לא פילנתרופיה טהורה כי היא קשורה לפרנסה של אאורי, וגם בגלל שהיא נהנית כל כך מכל הטינופת שהיא מתמודדת איתה, אבל בעיניי זה לא ממש משנה. בשורה התחתונה היא נותנת לאנשים שירות בעל ערך רב בגלל שהם צריכים אותו, ובלי אף דרישות.
יש כל מיני ערוצים ביוטיוב שעוסקים בבריאות הנפש, רובם מזווית של חינוך. אני לא מזלזלת חלילה בעשייה של אף אחד מהם, אבל הרבה פעמים אני מרגישה שמה שאאורי עושה הוא מה שהכי יעזור לשנות את היחס בציבור הכללי כלפי מתמודדי נפש. אנשים פונים אליה בעקבות דיכאון, אבל, התמכרויות, חרדות או מצבים אחרים שמובילים אותם לאבד שליטה על החיים שלהם. בזמן שהיא מנקה את הבית שלהם ומחזירה אותו למצב ראוי למחייה, אאורי מספרת לצופים את הסיפור שלהם בהמון חמלה ואכפתיות, ותוך כדי שמירה על הפרטיות שלהם. היא מסבירה שוב ושוב איך הם מגיעים למצב שבו הבית שלהם מתמלא בערימות זבל ולכלוך – לא מתוך עצלנות, אלא מתוך קושי אמיתי שמונע מהם לנקות, ויוצר בעיה שמהר מאד יוצאת מגבולות היכולת שלהם להתמודד איתה. חשוב לה להדגיש – וחשוב לכולנו לדעת – שלא מדובר בהזנחה מכוונת, אלא בסיטואציה שיכולה לקרות כמעט לכל אחד ושמשלב מסוים אין באמת איך לעצור את ההידרדרות הזו, שלא לדבר על להחזיר את המצב לקדמותו.
עוד השפעה חשובה של הסרטונים של אאורי היא הנרמול של בקשת עזרה. אנשים מסוימים עשויים לחשוב על פניה כזו לאישה זרה כהפגנת חולשה או חוסר עצמאות, אבל לבקש עזרה זה הדבר הכי טוב שמי שנמצא במצב כזה יכול לעשות. יש דברים שכמעט בלתי אפשרי להתמודד איתם לבד, ומי שאמיץ מספיק לפנות לאחרים ולומר להם מה הוא צריך משפר את הסיכויים שלו לצאת מהבור ולהחזיר את החיים שלו למקום שבו הוא יכול להיות עצמאי. לכן אני גם חושבת שמי ששפר עליו מזלו להיות מסוגל לעשות דברים שאחרים לא יכולים, צריך לעשות את עצמו פתוח ונגיש לפניות כאלה, ולא לבייש את מי שמבקש עזרה אלא לעודד את זה. אאורי היא מודל לכך – יש משהו שהיא טובה בו ואוהבת לעשות והיא צריכה רק לספר על זה לעולם כדי שהאנשים שנמצאים במצוקה יוכלו למצוא בעצמם את הכוחות להתגבר על החששות ולפנות אליה, ובכך לתת לעצמם את ההזדמנות לחולל שינוי עצום בחיים שלהם.
דרך נוספת שבה אאורי מקלה על אחרים לפנות אליה בבקשת עזרה היא שהיא לא נשארת בקשר עם האנשים שלהם היא עוזרת ולא חוזרת למעקב על מצב הבית שלהם. היא תמיד שמחה לשמוע ממי שעזרה לו בעבר, אבל אין לה אף ציפיות מהם והם לא צריכים לדווח לה על ההשפעות של העזרה שהגישה להם ועל ההתקדמות האישית שלהם. המחשבה על להיות "חייב" שיפור במצבך למישהו עשויה למנוע מאנשים לבקש עזרה, כי למי שחווה קשיים מתמשכים או חוזרים בלתי אפשרי להבטיח שלא תהיה הידרדרות נוספת בעתיד. ונכון, המחשבה על כך שהמאמצים שהשקעת כדי לסייע למישהו "מתבזבזים" היא קשה, אבל הגישה הזו חשובה כדי להוריד לפחות אחד מהמחסומים הרגשיים הרבים שמונעים מאנשים לבקש עזרה מהסובבים אותם.
אני יודעת שכשאנשים חושבים על תמיכה במתמודדי נפש הם מדמיינים שיחות עידוד ועצות. יש לדברים האלה את המקום והזמן שלהם, אבל לדעתי הם לא חשובים כמו עזרה במטלות כמו תחזוקת הבית, נסיעות, הכנת אוכל והתמודדות עם בירוקרטיה. אולי נראה לכם שניקיון הוא טיפול קוסמטי חיצוני בלבד שלא נוגע לשורש הבעיה, אבל למעשה התמיכה הזו קריטית. לתהליכים נפשיים אי אפשר לעשות מיקור חוץ ולכן במוקד הקושי כל אחד חייב לטפל בעצמו, אבל אף אחד לא יכול לעשות את זה אם הוא כילה את האנרגיות המועטות שאיתן קם בבוקר על שטיפת כלים, או גרוע מכך, אם הוא לא מסוגל לעשות אפילו את זה ונשאר רעב או מוקף באריזות מזון מהיר. עזרה מעשית מאפשרת למתמודדי נפש את מרווח הנשימה שהם צריכים כדי להתחיל את התהליכים הפנימיים או להתמיד בהם. בנוסף, עצות לא טובות ומשפטי עידוד ריקים יכולים לגרום למתמודדי נפש נזק במצבים מסוימים ולהרע את ההרגשה שלהם, אבל עם עזרה טכנית פחות או יותר בלתי אפשרי לטעות.
אני מניחה שהרבה מהאנשים שצופים בערוץ של אאורי עושים את זה כי הם מסוג האנשים שנהנים לראות צלחות מעלות עובש ושולחנות שמכוסים באפר (וזה לא דבר חריג, הרבה אנשים נהנים לצפות בדברים מגעילים, כמו שמעידה ההצלחה של התוכנית Dr. Pimple Popper). אני מניחה גם שהרבה מהצופים מגיעים לאאורי בשביל העצות המקצועיות והמפורטות לניקיון הבית, שגם אני למדתי מהן הרבה. אבל לא משנה מאיזו סיבה אנשים צופים בסרטונים האלה, בדלת האחורית הם מקבלים מסרים שמאנישים מתמודדי נפש, עוזרים להם להבין אותם, ומשקפים את הצרכים שלהם. את מי שמסוגל לעזור לאחרים אאורי מעודדת להציע את העזרה הזו, ולמי שזקוק לסיוע היא מזכירה שאין בושה בלבקש, אלא להיפך. ואת כל זה עושה אישה אחת עם צבא של ספוגים ומטליות… יוטיוב הוא באמת מקום מופלא לפעמים.
תגובות