מכיוון שהבלוג הזה יעסוק לא מעט בתרבות פופולרית, הנחתי שבתור התחלה כדאי לכתוב על משהו שהולך איתה יד ביד – אינטרטקסטואליות. רגע, אל תלכו, היא לא מפחידה כמו שהיא נשמעת! למעשה, הפירוש שלה פשוט למדי.
הדרך הכי קלה להבין את המילה היא לפרק אותה: התחילית אינטר באה לציין קשר בין דברים או משהו שנמצא ביניהם. לדוגמה, המילה אינטרנט מציינת את הקשר בין רשתות המחשב השונות בעולם. המילה טקסט, בהקשר הזה, מתייחסת לא רק לטקסט כתוב אלא לכל יצירה באשר היא: שיר, סרט, סדרה, ספר, מאמר וכו'.
הפירוש של אינטרטקסטואליות, אם כך, הוא הקשר בין יצירות שונות או הדרך שבה יצירה אחת מעוצבת על ידי אחרת. שום דבר בעולם לא נוצר בוואקום, כל יוצר מושפע מיצירות אחרות שאליהן נחשף במהלך חייו. כמעט בכל יצירה אפשר למצוא קישור ליצירה אחרת. כמובן שהיכולת לזהות ולקשר בין יצירות שונות היא אינדיבידואלית ותלויה באדם שנחשף ליצירה.
הקשר בין היצירות יכול להיות השאלה של תמות או קונבנציות, והוא גם יכול להיות אזכור ישיר או פרודיה על יצירה אחרת. אם ראיתם בחייכם לפחות פרק אחד של סדרות כמו הסימפסונס, סאות' פארק, או קומיוניטי – מזל טוב, נחשפתם לאינטרטקסטואליות. גם בהוליווד אפשר למצוא לא מעט ממנה בימים אלה בסרטי המשך לפרנצ'ייזים ותיקים ומוכרים כמו פארק היורה או מלחמת הכוכבים.
בקיצור, אינטרטקסטואליות נמצאת בכל מקום מסביבכם ויהיה גם לא מעט ממנה בבלוג הזה. כל דבר שנוצר מעוצב על ידי הדברים שנוצרו לפניו וככה זה גם ימשיך. אם כבר הכרתם את המושג, מה טוב. אם לא, כשתראו אזכורים ליצירות אחרות בת'ור: רגנארוק, או בעונה השנייה של דברים מוזרים, אולי תחשבו לעצמכם, "היי, זו אינטרטקסטואליות! אני יודע כי אני זוכר את זה מהפוסט בבלוג ההוא." וכן, גם הפוסט הזה הוא טקסט. תרתי-משמע.
תגובות